Първите 10 водоснабдителни зони в Добрич са готови

Загубите на вода трябва да паднат с 15% спрямо м.г, а през следващите няколко – и цената на водата.

Първите 10 водоснабдителни зони в Добрич са готови

10 от 19-те водоснабдителни зони, с които се цели намаляване на загубите на вода в Добрич, вече са обособени. Възстановени са 4 хидрофора и се изгражда един нов, съобщи управителят на ВиК Петър Калчев.



Калчев признава, че няма как да бъдат спрени авариите в амортизираната ВиК мрежа докато не се осъществи водният цикъл, но най-проблемните квартали на Добрич вече са обособени в отделни водоснабдителни зони, за да имат постоянно водоподаване с нормално налягане.

Самостоятелно обособени са вече кварталите Рилци, Добротица, където от 25 години не са имали нормално водоподаване, Червената пръст, Северна индустриална зона. В Балик са изградени 3 водоснабдителни зони, възстановен е неработещ хидрофор и предстои да бъде построен друг – чисто нов, който в момента се проектира. Възстановени са още хидрофорните системи на Рилските блокове, на Кулата и на Пети километър, вкл. помпената станция там, снабдяващи Добротица с вода. Привършва реконструкцията на хидрофора за Дружбите.

Целта е разумно управление на водните количества и намаляване на загубите на вода. Добрата новина е, че Добрич вече се снабдява само от близките водоизточници, които бяха възстановени м.г. Някои от каптажите са още от турско време, като напр. в местността Алмалий. Преди ползваните от магистрала Шабла 20 000 кубика вода на денонощие за захранване на Добрич са били с разходен коефициент 2 – 2,2, а сега е от 0,7 до 1 при същите водни количества, които обаче се добиват тук.

Намаление на разхода на електроенергия със 17% отчита ВиК. С довършване на последните реконструкции, той ще падне с 20 на 100. Загубите на вода трябва да паднат с 15% спрямо м.г, а през следващите няколко – и цената на водата. Целта е похабената вода да бъде максимум 70%, което ще доведе до намаляване на цената и 5 пъти в периода 2017 – 2021 г. от 1,92 лв. до 1,87 лв.