Готвят нова цена на водата от 1 август

Комисията за енергийно и водно регулиране ще заседава следващата сряда за утвърждаване на нови цени на водоснабдителните и канализационните услуги на ВиК – Добрич.

Готвят нова цена на водата от 1 август

Предложението за повишаването им беше внесено от водното дружество още в края на март т.г. То е продиктувано от факта, че от 1 август м.г. таксата „задължение към обществото” в общата цена на електроенергията се вдигна двойно – от 18 на 36 лв./ мвтч. 1,8 млн. лв. са натрупаните задължения само по този показател от въвеждането му, съобщи управителят на ВиК – Добрич Петър Калчев, който подчерта, че 50% от разходите на дружеството са за електрическа енергия. Затова се налага комплексната услуга на ВиК, т.е. водоподаване, отвеждане и пречистване на отпадъчни води, да се увеличи. Предложението на ВиК внесено в КЕВР е цената на кубик да бъде 3,30 лв., т.е. за увеличение с 5%.



КЕВР днес публикува проект за решение, който ще бъде разглеждан в открито заседание, на 13-ти юли. Социалната поносимост на цената на ВиК услуги е 2,97лв./куб.м, без ДДС, изчислена с данни на НСИ за средномесечен доход на едно лице за област Добрич за  2015 г., съобщава регулаторът. Според КЕВР предложените  за  утвърждаване  цени  от „Водоснабдяване  и канализация” - Добрич са под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги.