Съдът спря временно синята зона

Административен съд – Добрич днес спря действието на наредбата за синя зона в града, съобщи за www.dobrichonline.com Владимир Калчев. Делото срещу решението на общинския съвет за създаване на синя зона е заведено от областния и общински председател на БСП в Добрич.

Владимир Калчев разясни, че на днешното второ заседание по случая ответната страна – общинския съвет се е явила и е представила част от изисканите на предходното заседание доказателства. Не са били представени от адвоката на местния парламент доказателства за финансовата обезпеченост на синята зона и доказателства как са гарантирани правата на живеещите в районите за кратковременно платено паркиране, съобщи лидерът на социалистите. Той отново отбеляза, че живеещите по синята зона ще трябва да заплащат по 1400 лева на година и направи сравнение с Бургас, където платеният абонамент е едва 30 лева на година.

Магистратите са уважили молбата му наредбата да бъде временно спряна с цел да не бъдат ощетени гражданите до изясняване на законосъобразността на синята зона. Така въвеждането й се отлага най-вероятно поне до 9 ноември, за когато е насрочено ново заседание в Административен съд – Добрич. Общинският съвет обаче има право в седемдневен срок да обжалва спирането на наредбата пред по-горната инстанция – Върховен административен съд.