Търсят се близки на загинали войници, погребани в Петрич

Ако ваши роднини са загинали в Отечествената война през 1944 г. и са погребани в град Петрич, моля, свържете се с Недка Георгиева на телефон 0893473221. Тя е от Добрич и е поела инициатива за поставянето на паметна плоча в гробищния парк в Петрич.

Търсят се близки на загинали войници, погребани в Петрич

Преди седмица тя и съпругът й отишли в Петрич, за да положат цветя на гроба на дядо му Димитър Георгиев Христов-Узунов от с. Захари Стоянов. Той се е сръжавал за родината в  Отечествената война през 1944 г. На 08.09.1944 г. в село Струмица е тежко ранен от граната, настанен е в петричката болница, но там за съжаление на 20.09.1944 г. умира и е погребан в Петрич.



Семейството от Добрич обаче открива нещо много разочароващо. Няма и помен от гробовете на войниците, а само трева, храсти и дървета, там където са погребани загиналите за България.

На голяма паметна плоча в гробищния парк в Петрич са изписани имената на германските войници, но такава за българските няма.

Недка Георгиева веднага се свързва с Община Петрич и Мария Кусимитрева - управител на местния гробищен парк. Получила е уверение, че ще бъде поставена плоча в памет на загиналите в Отечествената война български войници.

Ако ваши близки са сред тях и са погребани в Петрич, моля, свържете се с Недка Георгиева на телефон 0893473221.