Ефективни присъди за братя, извършили грабеж

Двама братя близнаци влизат в затвора за нападение над добричлийка на улицата.

Ефективни присъди за братя, извършили грабеж
Окръжен съд – Добрич, наложи наказание 10 години лишаване от свобода на 28–годишния Ивелин Манолов от Добрич. Той бе признат за виновен за това, че на 19.06.2008 г. при условията на опасен рецидив, в съучастие с Радослав Манолов, като извършител, се опитал да отнеме дамска чанта, два мобилни телефони „Нокия”, две СИМ карти на мобилен оператор, дамско кожено портмоне, 4 ключа, един секретен ключ и пари – 20 лв., всичко на обща стойност 211 лв. от добричлийка с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил сила и като деянието е останало недовършено по независещи от него причини.

На неговия брат – близнак, Радослав е наложено наказание 9 години лишаване от свобода. Той бе признат за виновен, за това, че на 19.06.2008 г. при условията на опасен рецидив, в съучастие с Ивелин М., като помагач, умишлено е улеснил опита за отнемане на същите чужди движими вещи на обща стойност 211 лв. от добричлийка, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини.

Двамата трябва да изтърпят наказанията в затвор от закрит тип при строг затворнически режим.

Окръжен съд – Добрич, уважи предявения от пострадалата 54-годишна добричлийка граждански иск и постанови те да заплатят 2000 лв. обезщетение за причинените й неимуществени вреди ведно със законната лихва.

Окръжен съд – Добрич, отне в полза на държавата автомобил „Фолксваген Голф”, собственост на Радослав, с който е извършено деянието.

В обвинителния акт е посочено, че двамата са следили движението на жената след 19,10 ч. от местоработата й в златарски магазин, през централната част на града до ул. „Ильо Воевода”. Там тя се изравнила със спрян автомобил, и била нападната в гръб от Ивелин. Той се опитал да я вкара в колата и да вземе чантата й. Пострадалата крещяла и се дърпала. Нападателят я ударил с юмрук в лицето и тя паднала, но не пуснала чантата си. Виковете й били чути от свидетел, който се притекъл на помощ. Ивелин побягнал към отдалечилия се с автомобила Радослав. Свидетелят го настигнал, сборичкали се и му взел телефона, защото мислел, че е отнет от пострадалата.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира днес, че няма противоречия в събраните на досъдебното производство и в съдебното следствие доказателства и те обосновават вината на Ивелин и Радослав. Предвид общността на умисъла и синхрона на действията им при извършване на деянието, прокурорът поиска да им бъдат наложени еднакви наказания - 12 години лишаване от свобода. Той посочи, че подсъдимите са подбрали внимателно жертвата на грабежа, след атаката срещу нея тя е била уплашена до смърт, а злобата, с която е била нападната надвишава средния размер. Прокурорът мотивира поисканото наказание още с миналите осъждания на двамата за тежки престъпления и с високата степен на обществена опасност на техните личности.

Адвокатът на Ивелин и Радослав пледира, че събраните факти и обстоятелства по делото отхвърлят обвинителната теза. Според него единствено показанията на пострадалата говорят за опит за грабеж. Защитникът смята, че подсъдимите не биха могли да проследят с автомобил жената, а ако са имали умисъл, то биха успели да я набутат в колата. Адвокатът посочи, че при предишните осъждания на неговите подзащитни, няма обвинение за проявено насилие.

Двамата обвиняеми не се признаха за виновни, а в последната си дума заявиха, че се придържат към казаното от адвоката им.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Окръжен съд – Добрич, потвърди взетата спрямо двамата мярка за неотклонение задържане под стража до влизане на присъдата в сила.