Силно земетресение в Северозападна Турция - 4 жертви

Силен трус разтърси Северозападна Турция снощи, като бе усетен и в югоизточната част на България.

Силно земетресение в Северозападна Турция - 4 жертви
Земетресение с магнитуд 5,8-5,9 разтърси снощи Северозападна Турция.

Трусът е регистриран в 23,20 ч., като е усетен слабо и у нас. Епицентърът на труса е бил на 80 км югозападно от град Кютахя. Земетресението е било усетено доста сериозно и в Истанбул. В районите, близки до епицентъра, люлеенето е продължило около 3 минути. Малко след първото земтресение е имало второ, но много по-кратко и с магнитуд 4,6.

Засега турските медии съобщават за 4 жертви и над 80 пострадали.

Сред загиналите е мъж, скочил от прозорец, и жена, получила съредечен удар от страх.

Всъщност от страх много хора са скачали от сградите, на места са прекъснати телефонните връзки. В сградите в района на Кютахя има много изпочупени прозорци. Прекъснато е електрозахранването. Свикан е кризисен щаб, но е трудно да се получи точна информация, защото цари хаос, твърдят кореспонденти на международни медии.

У нас няма щети от труса, който е усетен в Бургаско, Хасковско и Димитровградско, сочи информация от Националния институт по геофизика, география и геодезия към Българската академия на науките. Много от жителите в тези райони, живеещи по високите етажи, са усетили труса. В по-близките до българо-турската граница райони земетресението е усетено в продължение на 15 секунди.