Масово се погазват правата на работниците

КНСБ се включва в акция на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерацията на профсъюзите с национална кампания „ВЪЗстани за правата си!”

Масово се погазват правата на работниците

Констатирано е, че трудови, осигурителни, социални и граждански права на работещите в ЕС не се зачитат.



В Добричка област най-често се нарушават трудовите права и в публичния, и в частния сектор.
До 1 май, в рамките на кампанията, ще бъдат разкрити приемни на КНСБ, в които юристи на синдиката ще консултират работниците за нарушените им права. За добричка област те ще заработят от следващата седмица в Каварна, Балчик, Тервел и Ген. Тошево.

Организирана е и подписка в подкрепа на кампанията на сайта на КНСБ, където вече са се включили над 30 работници от областта.

Регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева съобщи, че в добричко най-много сигнали и жалби има по отношение на нарушаването на 8-часовия работен ден. Беше даден конкретен пример с фирма „Строй инвест” – смените там са 24-часови при договор за 8 часа.

Изключително много сигнали постъпват по отношение на организацията на сумираното изчисляване на работното време. Според синдикалистката, фирмите, а и институции, масово не изплащат извънреден труд.
Продължава практиката да се сключват договори на минимален осигурителен праг, а реалната заплата далеч да го надхвърля – посочен беше пример с международен шофьор от Ген. Тошево, който при договор за 431 лева на месец, получавал около 1700 лв.

Масово през първия месец не се сключват трудови договори, в разрез със законодателството.