40 000 лева за развитието на туризма в Добрич

Заседанието на Общински съвет - Добрич започна с минута мълчание в памет на жертвите на атентатите в Брюксел.

40 000 лева за развитието на туризма в Добрич

На днешната сесия Общинският съвет прие Програма за развитие на туризма на територията на община град Добрич за 2016 година и резервира финансов ресурс в Бюджет 2016 на Община град Добрич в размер на 40 000 лева. 29 000 от тях са за организиране на събития и мероприятия с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма - Европейски младежки поп-рок конкурс "Сарандев" – Добрич 2016, петото издание на "Фестивал на талантите", обновяване на ежегодно организираните общински празнични базари и други. 11 000 лева са предвидени за изработване на лого, слоган и символ на град Добрич и за реклама и участие на туристически борси и изложения. На основание чл. 60 от Закона за туризма, средствата за изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община град Добрич се набират от туристически данък.



Община град Добрич използва всички възможности за кандидатстване по проекти в областта на туризма, финансирани от оперативните програми - за развиване на нови туристически продукти, рекламиране на туристическия продукт на общината, възстановяване на културни и исторически паметници и модернизация на местната инфраструктура.

През 2016 година Община Добрич очаква финансиране по два проекта с принос за развитието на туризма - "Обновяване и ремонт на лекоатлетическа зала и прилежащи помещения, част от Спортен комплекс Добротица", който включва ремонтно – възстановителни дейности на лекоатлетическа зала, прилежащите помещения към нея и пространството около залата и ще даде възможност градът да се превърне в един от центровете за подготовка и провеждане на лекоатлетически състезания от национален и международен мащаб и проект "Устойчиво използване на културното наследство за повишаване на потенциала на трансграничния регион Добрич – Калъраш", по който ще бъде разработен общ туристически продукт "Култура и традиции без граници" и осъществен основен ремонт и обновяване на 2 концертни зали - "Добрич" и "Нели Божкова".