Пчеларите излизат на протест срещу "неадекватната политика" на МЗХ

Национален протест "Против неадекватната пчеларска политика на МЗХ" ще се проведе в столицата, на 25-ти март, от 13 часа. Към него се присъединяват и добруджански пчелари.

Пчеларите излизат на протест срещу "неадекватната политика" на МЗХ

Основното недоволство е срещу неадекватната, непоследователна и недалновидна политика на МЗХ в сектор пчеларство. Пчеларите са категорично против разрешаване на използването на неоникотиноиди, дори само за предсеитбена обработка на семена. Контрол върху действието на тези пестициди трудно може да бъде осъществен.



Медарите са недоволни и от промените в закона за пчеларството и закона за растителна защита, които според тях са се случили тихомълком и работят срещу тях.

С допълнение на чл. 24 от Закона за пчеларството от 2014 г. се разрешава ползването на антибиотици при пчели майки и отводки. Това компрометира меда и восъка, произвеждан от пчеларите. Освен това, купувайки пчелни семейства от развъдниците, често техните заболявания се разпространяват върху други кошери в пчелините, защото антибиотиците потискат, но не лекуват заразата. На самите пчелари е забранено да използват тези лекарствени средства и така заразените пчели измират.

Политиката ни министерството е неадекватна още спрямо подпомагането на пчеларите; мерките за развитие на пчеларството и толерирането на определени пчеларски организации за сметка на други, заявяват още от Обединен български пчеларски съюз.