Малка Смолница се стяга за Тодоровден

Тодоровден ще бъде отбелязан подобаващо по традиция в добруджанското село Малка Смолница, съобщи кметският наместник Диана Димитрова. Конните състезания започват утре от 11 часа на хиподрума в селото.

Малка Смолница се стяга за Тодоровден

Над 15 жокея от областта са се записали за участие в надпреварата, като конете са поне двойно повече, съобщи Галин Савов от клуб „Класика” – организатор на състезанието. Те са от 4 добруджански клуба от общините Добричка, Крушари, Шабла и Ген. Тошево.



Най-атрактивната дисциплина е прескачане на препятствия до 90 см. за аматьори. Вторият паркур е за утвърдени състезатели и баражите в него ще са с височина 1,20 м. Между двата е предвидено прескачане за 4-5-годишни жребци, които ще направят своя дебют пред публика. Припомняме, че клубът – организатор на събитието е регионален шампион на България в последните 6 години за млади коне. Всички коне, които ще участват в състезанието са от няколко породи, специално развъждани за тази дисциплина.

Предвидени са и традиционни кушии, ако има желаещи да се включат, но в последните години почти не се отглеждат товарни коне, затова е малко вероятно да се проведат, сподели Савов. За малките зрители е осигурен впряг от малка магарешка количка и пони, съобщи Диана Димитрова. Празникът, който в Малка Смолница се отбелязва като събор, ще бъде съпътстван от много музика и народни танци с група „Пъстър хоровод” от Добрич.

На 2-ри април, Тодоровден по стар стил, СККС “Класика” организира XІ издание на Турнира по конен спорт в памет на доц. д-р Тодор Тодоров в Генерал Тошево.