Пчелари алармират за подмяна на българския мед с украински

Пчеларите от региона се жалваха пред медиите, че търговията с мед е замряла, заради ниската му изкупна цена, която в момента варира от 4,50 до 4,80 лв. за килограм.

Пчелари алармират за подмяна на българския мед с украински

За подмяна на българския мед с украински алармираха пчелари от Добруджа, по време на специализираното изложение „Пчеломания”, което се провежда за 13-ти път в Добрич. Те съобщиха, че пазарът у нас е затворен, заради дъмпинг от страна на Украйна.



През миналата година изкупвачите са предлагали цени от 5 – 5,20 лв. на килограм мед. В очакване на същото предложение, медът от новата реколта застоява. Оказва се, че до тази дата - 18-ти март стоката никога не е оставала у пчеларите, а се е реализирала на пазара.

За застой в продажбите признава и Янко Янков – регионален координатор на Съюза на българските пчелари за Добричка област. Той обяснява, че търговците на пчелни продукти у нас са и преработватели. Те изкупуват българския мед основно като подобрител на суровини, доставяни от чужди държави и го изнасят главно в Германия. Това е основната причина за липсата на сделки на практика – българският мед стои складиран, докато фирмите – търговци и преработватели, купуват почти на безценица мед от Украйна. Никой обаче не пожела да назове конкретна цена.

Пчеларите се опасяват, че този мед се изнася в страни от Европейския съюз като български, защото нашият отдавна е спечелил доверието на западния потребител. Припомняме, че специализираното изложение „Пчеломания” ще продължи до 20-ти март в комплекс „Простор”.