Facebook праща SMS при влизане от непознат компютър

В опит да намали шансовете на недобронамерени лица да получат достъп до чужди акаунти, най-голямата социална мрежа Facebook въведе в употреба нова функция. Тя ще позволи на хората да регистрират към акаунтите си своя телефонен номер, който може да бъде използван при влизане от непознати компютри, съобщи kaldata.com.

Facebook праща SMS при влизане от непознат компютър

Преди да бъде осъществен достъп до даден акаунт от нов компютър, Facebook ще праща потвърдителен код с помощта на SMS до регистрирания телефонен номер на собственика на акаунта. Полученият код трябва да бъде въведен за да бъде извършено оторизирано влизане в системата на социалната мрежа. 

Ако процедурата премине успешно, потребителят ще има избор дали да регистрира въпросния компютър към списъка с устройства, които са под негов контрол. В случай, че направи това, няма да се налага повторното извършване на процедурата на същата машина.

 

Към момента използването на новата функция за подобряване на сигурността не е задължително. Тя е разработена от софтуерния инженер Андрю Сонг, който е стажант във Facebook.

 

Социалната мрежа полага големи усилия за подобряване на сигурността през последните месеци. Бяха въведени полезни опции като използването на временни пароли, получавани чрез SMS и възможността за дистанционно излизане от акаунта.

 

Хакерите стават все по-изобретателни в своите опити за фишинг атаки и кражби на лични данни във Facebook. Повишените мерки за сигурност намаляват възможностите за злоупотреби в рамките на социалната услуга.