Преместиха Строс-Кан в затвор в Ню Йорк

Директорът на Международния валутен фонд Доминик Стро-Кан е преместен от арест в Манхатън в главния затворнически комплекс на Ню Йорк "Райкърс айлънд. Вчера съдът остави в ареста шефа на МВФ, по обвинение в опит за изнасилване.

Преместиха Строс-Кан в затвор в Ню Йорк
Съдът в Ню Йорк отхвърли иска на адвокатите на шефа на Международния валутен фонд да бъде освободен срещу гаранция от 1 милион долара. Съдията гледащ делото прецени, че Доминик Строс-Кан може да избяга във Франция.

Прокуратурата в Ню Йорк повдигна на шефа на МВФ обвинения в сексуално посегателство, опит за изнасилване и незаконно задържане на човек.

Припомняме камериерка в хотел в Ню Йорк обвини Доминик Строс-Кан, че е опитал да я изнасили. Самият Строс- Кан бе арестуван няколко часа по-късно на летището в града, при опит да излети за Франция. Шефът на МВФ е изоставил всичко в стаята, включително и мобилния си телефон.

Следващото гледане на делото срещу него ще е на 20 май. Обвинението отбеляза, че Строс-Кан може да е бил замесен в подобни закононарушения в миналото поне веднъж и това се проверява.

Процесът срещу шефа на МВФ повдига сериозни въпроси не само в личен план, но и относно длъжността му. Първо трябва да бъде изяснено дали може да остане изпълнителен директор на  Международния валутен фонд, чиято централа е във Вашингтон.

Управителният съвет на МВФ се запозна с криминалните обвинения към Строс-Кан и ще наблюдава развитието на случая, каза говорителката на фонда Керълайн Аткинсън.

Освен всичко това Строс-Кан бе спряган като евентуален кандидат на социалистите във Франция за президент на изборите през 2012 г. Нещо повече според социологическите проучвания той имаше сериозни шансове да победи Никола Саркози.

След разигралия се скандал обаче по всичко личи, че Доминик Строс Кан ще гледа Елисейския дворец само на снимка.