Посланикът на Норвегия: България има какво да покаже като туристическа дестинация

Посланикът на Норвегия у нас Н. Пр. Гюру Катарина Викьор посети Добрич, за да пререже лентата на изцяло ремонтирания Младежки център „Захари Стоянов”

Посланикът на Норвегия: България има какво да покаже като туристическа дестинация

Тя се възползва от възможността да изкаже задоволството си от бизнес отношенията между Норвегия и България. Дипломатът посочи, че за предходната година стокообменът между двете страни се е увеличил, като е съсредоточен главно върху развиване на рибните пазари, но се надява да се продължат усилията за общ бизнес, насочени към търговията с хартия, машини и услуги.  Норвегия се надява стокообменът да се увеличи колкото се може повече, увери Викьор. Към момента най-голямата норвежка компания инвестирала в България е Теленор, но се работи по привличането на инвестиции от енергийни компании и зелена индустрия. 



Повече от 60 000 норвежки туристи са посетили страната ни през миналата година, но те са в пъти повече, като се има предвид, че повечето посетители навярно не се регистрират официално, посочи посланикът. Туризмът е в разцвет, като главно чуждестранните посетители кацат на летищата в Бургас и Варна, а вече се предвижда и директен полет Осло-София. Според Викьор, България има богата култура и природни феномени, които биха представлявали интерес за сънародниците й. Важно е България да се рекламира по-сериозно в Норвегия, страната ви разполага с културно и природно богатство, които биха представлявали сериозен интерес за норвежците.  През 2017 г. Тракийското златно съкровище ще посети скандинавската държава, което е сериозна реклама на България и вероятно ще популяризира българската култура там. За съжаление, към момента България не се рекламира достатъчно в Норвегия. Вие разполагате със слънце, плажове, планини, цените тук са твърде добри. Възможно е сега да посрещнете повече туристи с оглед проблемите в Турция и Египет, допълни тя.