Днес откриха реновирания младежки дом в Добрич

Кметът на Добрич Йордан Йорданов откри реновирания Младежки център


Днес откриха реновирания младежки дом в Добрич

Официален гост на събитието бе посланика на Норвегия у нас Н. Пр. Гюру Катарина Викьор. Гости на събитието бяха още заместник кметове, областния управител на града Детелина Николова, Иво Пенчев - председател на общински съвет Добрич, общински съветници, Мария Теодорова - представител на Министерството на образованието и науката, представители на младежките центрове в Пловдив, Стара Загора и Враца. Проектът на Община Добрич "Младежки център Добрич – Вашето утре"  е финансиран по "Програма Деца и младежи в риск", Компонент 1 "Младежи в риск" чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Договорът за безвъзмездната финансова помощ е на стойност 2 482 812 лв. 



Партньори по проекта са Асоциация на норвежките местни и регионални администрации, Народно читалище "Романо дром 2002", СОУ "Любен Каравелов" и СОУ "Димитър Талев". 

Основната цел на проекта е да бъдат привлечени и интегрирани в общността младежи между 15 и 29 години, включително такива в риск от социално изключване, в неравностойно положение, роми и други етнически групи. 

Основните дейности, които бяха изпълнени по проекта позволиха наемането на двама ромски медиатора, 5-ма младежки работници, 2-ма психолози; надграждане на дейностите в центъра и разширяване на предоставените услуги, отговарящи на потребностите на целевите групи; реновиране на центъра; младежки обмени между Норвегия и България.

"Младежкият център в Добрич е един от четирите в България, финансиран благодарение на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Вече посетих тези в Пловдив и Стара Загора, а в Добрич съм за първи път, каза посланика на Норвегия у нас Н. Пр. Гюру Катарина Викьор. Тя напомни, че европейските програми са насочени към държавите най-нови членки на Европейския съюз, като се цели намаляване на социалните различия в Европа. Чрез фондовете ще се подсилят двустранните отношения между държавите-донори и държавите-бенефициенти.


Програмата продължи с музикалните изпълнения на Стефани Маринова, Филип Филчев и група Атаксис. След музикалния поздрав, всички гости на събитието имаха възможността да разгледат ремонтирания младежки център.







В центъра има обособен кампус с 35 легла – 11 стаи, всяка една с отделен санитарен възел