30-години затор за Ибрям Азис, убил старица при грабеж

Наказание 30 години лишаване от свобода при строг затворнически режим наложи Окръжен съд - Добрич, на 34-годишния Ибрям Ш. Азис от гр. Тервел. Той бе признат за винове за това, че на 8 срещу 9 април 2010 г. в гр. Тервел при условията на опасен рецидив е отнел мобилен телефон Нокиа със СИМ карта и златни обеци, всичко на стойност 317 лв. от владението на 74-годишна жена от същия град, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил сила и грабежът е придружен с убийство.

30-години затор за Ибрям Азис, убил старица при грабеж
Съдът уважи предавяния от наследника на починалата граждански иск и осъди Азис да заплати обезщетение в размер на 10 хил. лв. за причинените неимуществени вреди и 317 лв. за имуществените вреди.

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си и фактите по обвинителния акт, Окръжен съд - Добрич, допусна делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. С тази процедура е съобразено и наложеното на Азис наказание. Съдът намали първоначално определеното му наказание доживотен затвор на 30 години лишаване от свобода.

По делото е установено, че на 8 април 2010 г. Ибрям Азис бил на празник и употребил бира. След 15 ч. той си купил с приятел и заедно изпили една бутилка водка. Към 19 ч. двамата купили следваща бутилка водка и подсъдимият изпил минимум 450 мл концентрат. Около 22 ч. те тръгнали към домовете си. Азис се освежил на чешмата в двора и около 23 - 23,30 ч. решил да потърси железа у съседите, които да продаде на другия ден. Той открил в двора на пострадалата желязо и чувал, който напълнил до средата. Извлякъл го на улицата и се върнал да търси друг чувал. Освен него, намерил дъска, която употребил за столче. В това време пострадалата излязла на двора си и започнала да вика, че се краде. За да я накара да млъкне, Азис я ударил с дъската по главата. Жената паднала на земята в безсъзнание. Той влязъл в дома й, чиято врата била оставена отворена. Подсъдимият взел мобилния телефон на 74-годишната и се насочил навън. На вратата срещнал жената, която се била свестила. Тя отново се развилака и той я удърил по главата с табуретка, с която била подпряна вратата. Жената паднала на земята и все още дишала. Тогава Азис забелязал златните обеци на ушите й и ги взел. Пострадалата била намерена мъртва от сина си на другата сутрин.

Ибрям Азис има 6 осъждания.