Скрит ДНК-тест обръщал делото "Белнейски"

ДНК-експертиза на сестритре Белнейски от 2008 г. щяла да оневини подсъдимия по делото Лазар Колев. Тестът обаче бил скрит и не е в папките на делото, а след това била направена нова експертиза, уличаваща Колев.

Скрит ДНК-тест обръщал делото "Белнейски"
ДНК-експертизата се превръща в основно оръжие в съдебната зала и за защитата на подсъдимия за убийството на сестрите Белнейски - Лазар Колев.

След като мъжът бе изправен пред съда по уличаваща го по безспорен начин проба от ДНК по ноктите на Росица и Христина, днес адвокатът му Марин Марковски изненада страните по делото с ново искане.

Ставало дума за ДНК-експертиза, направена през 2008 г., която щяла да оневини Лазар Колев.

Тя обаче не била приложена по делото, но се пазела в Националната следствена служба. Затова адвокат Марковски настоя експертизата да се изиска и да влезе като доказателство в папките на делото.

По думите му, експертизата била поискана от следователя Веселин Мартински за следи по ноктите на момичетата и е направена през октомври 2008 г. Заключението било подписано от д-р Станислав Христов, Екатерина Ангелова и д-р Апостолов.

Това е много сериозна и важна експертиза, която реално съществува. Това е тройна експертиза на ноктите на Росица и Христина. В тази експертиза няма открито съвпадение на ДНК-профил с този на Колев. Тя е направена на ноктите на двете момичета след извършената от експерта от Националния институт по криминология и криминалистика Иван Иванов експертиза, в която се говори за установен ДНК-профил на извършителя на убийството.

Тук не става въпрос за годност на ноктите, а за следови материал под ноктите, каза Марковски.

Прокурорът Димитрия Ганчева и адвокатът на семейство Белнейски Иво Найденов възаразиха на искането, защото в прокуратурата не знаели за такава експертиза и дори не била поръчвана.

Съдът обаче допусна искането на адвокат Марковски и тайната експертиза трябва да бъде представена в следващите заседания.

Делото ще продължи в сряда, когато ще бъдат разпитани свидетелите Румен Дупарински и Антон Стефанов - затворници в Бобов дол. Принудително трябва да бъде доведен и един от ключовите свидетели срещуи Колев - Владимир Славов-Иширковеца.