"Облачето" е първата пиеса за тази година в кукления театър на Добрич

„Облачето“ е първото ново заглавие в културния афиш на кукления театър в Добрич за 2016 година. Премиерата е предвидена за 29 януари (петък) от 18:00 ч. в ДКТ "Дора Габе".

"Облачето" е първата пиеса за тази година в кукления театър на Добрич

"Облачето" е постановка, неиграна досега както в Добрич, така и в цялата страна. През 2014 г. печели награда за Нова българска драматургия на ХІХ Национален куклено- театрален фестивал „Михаил Лъкатник” в Ямбол.



Текстът е дело на Георги Джилянов, режисурата е на  Николай  Бояджиев. Сценографията е поверена на Наталия  Гочева, а музиката  на  Христо  Намлиев.  Участват артистите Мира  Демирева,  Сибел Азисова, Мустафа  Исмаил и Румен Куртев.

„Облачето” не е типичната пиеса. Режисьорът залага на красотата в нейните измерения. Постановката и актьорите умело пресъздават една любовна история между малко момиченце и едно облаче. На пръв поглед тяхната любов е невъзможна, те все се разминават, но накрая са заедно – за да стигне до своята любима, малкото облаче  пуска дъждовни капки, които докосват детенцето и така всъщност се самоунищожава. 


В постановката са включени много светлинни ефекти, които допълнително подсилват чувството за реализъм. Куклите са много феерични и са произведение на изкуството, изработени от талантливите ръце на сценографа Наталия Гочева. Христо Намлиев, автора на звуковите ефекти в „Облачето”,  миналата година печели Аскеер за музика. Той има богат опит в областта на кукления театър, а това е четвъртата пиеса, в която си партнира с Николай Бояджиев. В момента Намлиев е един от най-търсените и признати композитори на България.