РИМ - Добрич гостува в Тутракан с изложба, посветена на живота и делото на Иван Кършовски

Регионален исторически музей-Добрич ще гостува в Тутракан с изложбата "Посланията на паметта. Иван Кършовски – между сабята и перото", посветена на живота и делото на Иван Кършовски.

РИМ - Добрич гостува в Тутракан с изложба, посветена на живота и делото на Иван Кършовски

Откриването е утре от 16.30 часа в Изложбената зала на Исторически музей-Тутракан. “Посланията на паметта. Иван Кършовски – между сабята и перото” е съвместна инициатива на РИМ – Добрич и Музея на възраждането „Ил. Макариополски” – Елена. 



Мобилната изложба разкрива живота и делото на Иван Кършовски, представяйки го като просветител, революционер, борец за църковна независимост и един от „строителите на съвременна България”. В същото време чрез схеми, текстове, снимков и документален материал се акцентира и върху спецификата на Възраждането в Добруджа и посланията на някои от най-великите българи, достигнали до нас.

Изложбата може да посетите до края на месец февруари, а входът е свободен.

Иван Кършовски е роден е през 1839 г. в град Елена. Най-големия син от общо седем деца в семейството на свещеника Христо Иванов Кършовски. Учи в Елена и Свищов. Работи като учител в няколко български града, след което участва в Първата българска легия, когато е ранен и пак се връща към учителстването. Един от основателите на БРЦК през 1869 г. и близък съратник на Васил Левски. Владее седем езика. След освобождението от османско робство работи като съдия и адвокат.

Във Влашко се жени за румънка, която му ражда шест деца. Неговата праправнучка е втория български еврокомисар Кристалина Георгиева.