Доброто е навсякъде около нас

Доброто... то има много проявления. И ако сме добри, сме добри към всички - към нас самите, към близките си, към непознати хора, към животните.

Доброто е навсякъде около нас



Студът - основна тема в разговорите през последните дни. Най-често докато сме на топло у дома, в кафенето или на работа. А когато сме навън с бърза крачка се отправяме към следващото уютно местенце. И докато ние имаме къде да се скрием от минусовите температури, от режещия добруджански вятър и от снега, то други нямат тази възможност. И ги подминаваме...със или без съжаление.

Или поне повечето.

Но има и хора, които знаят, че и те имат душа. Точно като нас. Или по-точно като тези от нас с добри души. И знаят, че фейсбук картинките не помагат на премръзналите кучета и котки. А трябват реални дейстия. И действат.

Ето така от вчера вечерта кучетата, живеещи около търговски комплекс Рила в центъра на Добрич, се сдобиха с къща и завивки. И прекараха най-мразовитата нощ тази зима на завет. И ще продължат да живеят задружно в своя красив дом, направен им от един добър човек. Тя е артист, художник, творец. Тя е... всъщност няма значение коя е тя. Тя не го е направила, за да прочете на другия ден името си в медиите. Както Мария от Стара Загора не спаси шофьора и всички пътници в автобуса, за да я показват по всички сутрешни блокове. Но сутрешните блокове май не разбират това.

Така и тук - направила го е за животните и защото така й е казало да постъпи сърцето, когато видяла кученцата да треперят от студ вчера следобед. И само няколко часа след това, влагайки своите умения, е създала нещо красиво и полезно. Направила го е защото е добър човек. А добрите хора правят добри дела.

Мнозина от вас биха казали, че една къщичка за кучета не е новина. За тези красавци около комплекс Рила тя е не просто новина. Тя е спасение, тя е радост, тя е живот.

И дано някой от прочелите статията сe вдъхнови от стореното. И последва примера. Някои вече го направиха. Днес около кучешката къща имаше оставена толкова много храна, че обитателите й този път имаха в изобилие. Какво означава това ли? Означава, че доброто води след себе си до друго добро, то до следващо...и се сещаме за песента, в която до всяко добро същество застава поне още едно... "тогава предвиждам такъв живот, че само си викам дано".

А вие какво добро направихте днес? Ако още не сте, то може би тази статия ще ви вдъхнови за добро, за вяра в доброто и надежда в идните поколения, за любов към хората и животните.

Огледайте се! Около нас има още много такива истории! Само трябва да отворим очите и сърцата си за тях.