Започна изграждането на фуражен завод в Добрич

Днес се проведе церемонията за първа копка по изграждане на нов модерен фуражен завод за производство на концентриран фураж в Добрич. Това е съвместен проект между китайски и български инвеститори. Базата ще бъде изградена в западната крайградска зона на града, зад бившите вторични суровини. Очаква се да заработи още през септември.

Започна изграждането на фуражен завод в Добрич

Инвестициите са в размер на 6 млн. евро. Капацитета на работа ще е 150 хил. тона годишно, а над 90% от заработката ще се изнася в Китай. Предвидено е първоначално да се наемат 50 работника. 



Фирмата има опит при осъществяване на износ на селскостопанска продукция в Китай, планира използването на китайски рецептури за фуражи и инсталирането на модерни съоръжения за съхранение и производство.

Официални гости на събитието бяха Любен Петров – зам. - министър на икономиката, Детелина Николова – областен управител на Добрич, Йордан Йорданов – кмет на града, Стамен Янев – изпълнителен директор на българската агенция по инвестиции, Васил Гелев – директор на център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. 


Домакини на събитието бяха управителите на "България Тианшинонг Фийд Ко." ООД – Жианг Жинг Го и Надя Маринова. 

Лиу Чунюнг произнесе реч от името на домакините. В нея той благодари всички институции, съдействали за реализирането на проекта. Благодарение на община Добрич, компанията получава всички необходими документи и разрешителни за строеж във възможно най-кратки срокове. Чунюнг обяви, че инвеститорите са направили необходимите стъпки, за да кандидатстват за подпомагане от европейските фондове, по мярка „Преработка на земеделски суровини”. Китайските инвеститори се надяват да дадат подобаващ пример на своите сънародници и да стимулират чуждестранните инвестиции в България. 


Слово произнесе и Йордан Йорданов, който изрази надеждата си да превърне Добрич в апетитен център за инвестиции от всякакво естество. 

Заместник министър Любен Петров показа задоволство от постигнатите резултати. Желанието му е подобни инвестиции да се повтарят не само в Добрич и региона, но и в цялата страна.   

Водосвет за здраве бе отслужен от отец Стоян Димов. Последва тържествената първа копка, която бе полята от бутилка шампанско за късмет.