Добрич отбеляза рождението на Стефан Караджа

С полагане на цветя на паметника на Стефан Караджа днес в Добрич бяха отбелязани 171 години от рождението на войводата и 81 години от създаването на ОУ "Стефан Караджа".

Добрич отбеляза рождението на Стефан Караджа

Десетки добричлии се поклониха пред подвига на патриота. Сред присъстващите бе и д-р Димо Димитров от Добрич. Той е потомък на героя и основател на родословен клуб "Стефан Караджа". Събитието бе организирано от Община град Добрич и ОУ "Стефан Караджа".

 

Стефан Караджа е български национален герой, революционер от българското национално-освободително движение и войвода. Той е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме (днес Стефан Караджово), Ямболско. През 1847 г. семейството му се преселва в Северна Добруджа. През 1862 г. започва неговата революционна дейност. Стефан Караджата е един от първите, които се включват в организираната от Раковски легия в Белград. В битките Караджата проявява безстрашие, смелост и самоотверженост. След разпускане на легията Стефан Караджата се завръща в Румъния, където се отдава на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи. През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. я напуска и заминава за Румъния. Там се среща с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 129 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и e пленен от изпратените от председателя на Държавния съвет Мидхад паша войски и полиция. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 31 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от баба Тонка.