В лютеницата по стандарт ще има само български домати

Новият продукт ще бъде натурален - без тиквено пюре, консерванти, подобрители и оцветители.

В лютеницата по стандарт ще има само български домати
С новата реколта от септември вече ще можем да пазаруваме лютеница по стандарт. Новият продукт ще бъде натурален - без тиквено пюре, консерванти, подобрители и оцветители. В основата му ще залегне старият БДС, но осъвременен.

В лютеницата по стандарт ще има само български домати, но ще се допуска и вносно пюре заради свитото родното зеленчукопроизводство. Не се изключва и влагането на нишесте, което присъства и в традиционната рецепта.

Лютеницата по стандарта ще бъде обозначена с логото на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов обеща след реализирането на продукта контролът да бъде безкомпромисен. "Целта на въвеждането на минимални качествени изисквания е запазването на традиционния вкус на продукта лютеница, а не вдигането на цената, каквито спекули напоследък има", коментира той.

Предстои технолози и експерти да уточняват какво точно трябва и не трябва да се влага в лютеницата по стандарт. От СППЗ заявиха, че браншът е готов с предложението си, но то трябва да се съгласува с научните среди и с агенцията.

Главната цел е да се защити минималният праг на качество, посочиха специалистите. Под него продуктите ще са с консерванти и с подобрители, а над него - натурални. Според рецептата и влаганите суровини ще се формира и цената.