Тошево почете рождения ден на патрона си

На днешната дата се навършват 156 години от рождението на патрона на град Тошево – генерала от пехотата Стефан Тошев. По този повод Общината организира тържествено полагане на венци и цветя пред бюст – паметника му в града.

Тошево почете рождения ден на патрона си

Слово за героичното дело и живот на генерала и ролята му във войните за национално обединение изнесе заместник – кметът Георги Георгиев. В него той отбеляза, че военният талант на генерал Тошев се изявява най-ярко през Първата световна война и името му, наред с имената на много бележити генерали и воини, с основание ще грее върху административната карта на Добруджа. Това е израз, посочи г-н Георгиев, на нашата синовна признателност и за него ще се говори, докато ни има нас – добруджанци.



Общинска администрация, местни институции и учреждения, политически организации, признателни граждани и поднесоха венци и цветя. 

Патронът на града е роден на 18 декември 1859 г. в Стара Загора. Военната си кариера започва като юнкер във Военното училище в Пловдив. Следва бясното му прехвърляне от пост на пост и успешна реализация в професията. За връх в бойната кариера на генерал Тошев се смята битката за Тутракан, който е превърнат от румънците в здрав бастион „с километрични телени мрежи, с безбройни вълчи ями, засеки и капани“.  Самият цар Борис изказва възхитата си от смелия българин - „Безспорно голям военачалник, генерал Тошев притежаваше способността да прецени обстановката, положението наше и на враговете зряло и проникновено. Прозорливост и бърза съобразителност лъха от всички негови разпореждания…“.

След края на войната през 1919 г. той преминава в запаса.