Ден на Франция ще се проведе в Добрич

Празникът се организира от Френския клуб към Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев".

Ден на Франция ще се проведе в Добрич

Клубът е създаден преди 2 месеца и в него членуват 15 деца. Целта е те не само да изучават френски език, но и да се запознаят с музиката, филмите, изкуството на Франция.




В гимназия "Райко Цончев" езиците са приоритет - цялата палитра от европейски езици, в училището се изучават английски, немски, испански, а от тази година и френски, отбеляза Драгомир Цукев - учител по френски и английски.

Ден на Франция ще се проведе на 17 декември в училището.

В контекста на атентатите в Париж на 13 ноември спонтанно възникна идеята в навечерието на Коледа да направим това празненство, обясни Цукев.

На празника са поканени много гости, сред които Пиер Гийме - културно аташе на Франция и Милена Ангелова - директор на "Алианс Франсез".

Празненството ще започне в 9.30 часа с типичнo френска закуска в бистрото на университета, което този ден ще носи името "Малкият парижанин". След това децата от франкофонския клуб ще минат през всички стаи на гимназията и Висшето училище по мениджмънт и ще изпълнят френски коледни песни. Кулминацията на тържеството е в 11.30 часа в зала 203. Подготвена е богата художествена програма - песни, танци, стихотворения. В нея ще се включат и ученици от СОУ "Климент Охридски" и ЕГ "Гео Милев".

Искаме да покажем, че основното оръжие срещу тероризма е знанието - знанието за културата на другите народи, заяви Драгомир Цукев.