До края на декември земеделските производители избират реда за облагане на доходите им за 2016 година

НАП Добрич уведомява физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители, но не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, че имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2016 г.

До края на декември земеделските производители избират реда за облагане на доходите им за 2016 година

В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, следва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. За 2016 година срокът за подаване на декларацията е 31 декември тази година.



Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ. Образец на декларацията може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nap.bg и в офиса за обслужване на НАП в град Добрич. Декларацията се подава лично от земеделския производител, съответно тютюнопроизводител, или негов упълномощен представител в местния офис на агенцията по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.