МБАЛ - Добрич няма задължения към никой, освен към пациентите си

Изпълнителният директор на Многопрофилна болница за активно лечение в Добрич д-р Трифон Йорданов информира за актуалните събития в болничното заведение през последните 6 месеца.

МБАЛ - Добрич няма задължения към никой, освен към пациентите си

В посочения период се изясниха няколко проблема, най-важният сред които е доверието между пациент и лекар. МБАЛ - Добрич ще предприеме необходимите  мерки за възстановяване на доверието на гражданите към нашата институция. Болницата е била системно неглежирана от централната и местна власт. 2015 г. се очерта като нулева от гледна точка на капиталови разходи от страна на Министерството на здравеопазването. Община Добрич не е привела нито лев целева субсидия към болничното заведение, изтъкна Йорданов. През изминалите години, заведението е пропуснало шанса да се включи в европроекти за обновяване на апаратура и техника. 



Благодарение на личния състав на болницата, ние оказваме качествена медицинска помощ на жителите на област Добрич, изцяло с наш финансов ресурс, посочи той. В посочения период ние закупихме нов лабораторен апарат за отделение клинична лаборатория, осигурихме адекватен транспорт за болните на хемодиализа.

Припомняме, че неврохирургичното отделение бе пред закриване, но тази опасност вече не съществува. В последната половин година бе въведен пропускателен режим на движение в болницата, с цел безопасност на пациентите. Покривът е ремонтиран, изготвена е нова камера за отделението по патоанатомия (за съхраняване на трупни материали), предстои закупуване на нов сървър. Въведена е промяна в качеството на храната за пациенти, а до неделя ще се монтира ефектно коледно осветление в болницата. 

Към днешна дата в МБАЛ - Добрич работят 613 служители, от които 132 лекари, 247 специалисти по здравни грижи, 234 немедицински лица, специализантите са 38, информира директорът на болницата в Добрич. Само през настоящата година са назначени 10 лекари по различни специалности, напуснали са 4-ма. Управата на заведението предприема мерки за привличане на нови млади специалисти и лекари като поема квартирните разходи или осигурява карта за автобусен транспорт, ако се налага лицата да пътуват от друго населено място. 

Към 31 март 2015 г. средната брутна заплата е била 795 лв., а в момента е 852 лв., а специалистите по здравни грижи са вземали 719 лв., докато сега се разписват срещу 770 лв. Йорданов не е доволен от заплащането, което получават подчинените му, но всяка промяна, макар и минимална, е от полза. Ще се предприемат мерки за покачване на заплащането, закани се той.

МБАЛ - Добрич може да се похвали с нулеви задължения към настоящия момент. Дори нещо повече – болнични заведения от други градове ни дължат сериозни суми. Освен това нямаме задължения към доставчици и контрагенти, нямаме разсрочени плащания, ще успеем да покрием и зимните разходи, заяви Йорданов. 

През последните 6 месеца ние обслужихме голям брой летуващи по Северното Черноморие, което ни принуди да извършим болнична надлимитна дейност. Стойността на тези разходи са за 250 000 лв., но те все още не са приведени по нашата сметка. Предприели сме необходимите законови мерки, за да получим дължимото, заяви директорът на болничното заведение. Очакват се финансови постъпления в размер на 84 000 лв. от РЦТХ - Варна. 

Липсата на кадри е причината за закриването на офталмологичното отделение в болницата. Документите са подадени. Все пак ще има специалист, който да покрива нуждите на населението.

Болницата е отправила молба към Министерството на здравеопазването за 6 нови апарата с легла за хемодиализа, апаратура е необходима и в клинична лаборатория, анестезиология. Болницата има нужда от поне още 10-20 лекари с диплома, акушерки и медицински сестри. Необходими са ни 400 000 лв. за ремонт и сме ги поискали от Министерството на здравеопазването. Само за парно и топла вода през зимните месеци заделяме около 100 000 лв., заяви Йорданов.

Само за година в МБАЛ - Добрич се обслужват 19 000 паценти, а през Спешното отделение минават 45 000 души.