Общинските съветници ще получават 40% от заплатата на председателя, но само ако са редовни

В община Добрич днес се проведе финалното трето заседание на временната комисия, изготвяща проекта на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Добрич, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Общинските съветници ще получават 40% от заплатата на председателя, но само ако са редовни

Присъстваха около десетина граждани, които също се включиха в публичното обсъждане на проектоправилника. По предложение на Веселин Влаев гражданите вече ще могат да се записват за изказване на заседанието на общинския съвет и по време на самата сесия. Според новия правилник добричлии ще могат да се изказват не само в края на заседанието, но и преди гласуването на всяка отделна докладна.



Влаев предложи всеки съветник доброволно да отделя на заседание по 5 лева за благотворителност. Представителите на всички партии в местния парламент на Добрич го увериха, че и досега са били активни дарители, без да са афиширали това публично.

В проекта е заложено възнаграждението на общинските съветници да бъде 40% от брутната заплата на председателя на общинския съвет. 30% от сумата ще се получава за участие в месечното заседание, а 10% за участието в комисии - тоест тези суми няма да се изплащат при отсъствие на съветника.

На следващата сесия на общинския съвет предстои да бъдат фиксирани заплатите на кмета и председателя. Тогава отново ще се разгледа и направеното към временната комисия предложение от общинския съветник Божанка Вуцова за въвеждането на съгласувателен режим на командировките на кмета, което на този етап не бе прието.