Артисти от Добрич ни показват изгубения град

Автори на проекта са културологът Анна-Александра Богдева и фотографът Ерджан Бекир.

Артисти от Добрич ни показват изгубения град

През последния четвърт век Добрич се промени много във всяко отношение. Промени се и визията на града, лека-полека се променя и архитектурният му облик. И всеки от нас лесно забелязва новите, цветни и модерни сгради, красивите жилищни и търговски комплекси, големите им прозорци и бляскавите реклами. И също толкова лесно подминаваме призрачните сгради. Не ги забелязваме и не им обръщаме внимание. А тяхната десетилетна история е свързана с хиляди добричлии. Работили са и се пенсионирали в тях, там са срещнали много от своите приятели, в тях е кипяло производство, в тях е кипял живот.




Именно тези изоставени промишлени и обществени сгради са в центъра на проекта на двама млади артисти от Добрич. Идеята за проекта "Изгубеният град" е на Анна-Александра Богдева, която застава пред камерата на фотографа Ерджан Бекир. Тя е позната в Добрич като инициатор и организатор на много алтернативни културни събития в града - кино вечери, концерти, фермерски пазар и много други, а той е един от най-добрите фотографи на Добрич.


Фотосесиите от проекта "Изгубеният град" са заснети в обувен завод "Добрич", медицинския колеж на Пинета, неработещата част на ТПК Мир, изоставеното училище в село Безводица, чийто покрив е паднал.


Проектът не е въздишка по отминалото време, когато в града е имало икономика и работа, отбеляза Ерджан Бекир. Целта ни е да покажем, че тези сгради все още са красиви, че в тях все още има живот, обясни фотографът. Добрич е пълен с такива изоставени сгради, със забравена архитектура, забравен е и животът в тези големи пространства, затова и проектът ни се нариче "Изгубеният град", добави той.


35 снимки ще бъдат включени в изложбата на Анна-Александра и Ерджан. През декември те ще бъдат изложени в Художествена галерия - Добрич. Авторите на проекта вече имат покани снимките да гостуват в София, Пловдив и Варна. Изложбата ще посети и по-малките градове в област Добрич. Проектът е на етап набиране на спонсори за отпечатване на фотосите. Ако имате финансовата възможност и желанието да подкрепите реализирането на идеята, можете да се свържете с Ерджан Бекир на телефон: 0885 178716.