ФА"Златна Добруджа" основа клуб за начинаещи танцьори

Фолклорен ансамбъл „Златна Добруджа”, с художествен ръководител Коста Георгиев, създаде клуб към ансамбъла, в който се изучават български народни хора и танци. Всеки, който чувства любов към българския танц, е добре дошъл при нас, казва той.

ФА"Златна Добруджа" основа клуб за начинаещи танцьори

Всички, които желаят да се присъединят към новооткрития клуб, към младежкия ансамбъл или към детския състав, могат да го направят. Професионален опит не е нужен. Иска се само любов към традициите и  българския народен танц.



Ръководител на начинаещата група към клуба е  Виолета Йовева. Тя е с дългогодишен опит като танцьор. Открива симпатиите към народните ритми още в детската градина, когато неин ръководител е Никола Николов – ръководител на ансамбъл „Зорница”. Не спира да танцува нито за миг и в ученическите си години се включва в ансамбъл „Златна Добруджа”, с който се явява на редица престижни конкурси, фестивали, турнета и участия. Завършва обучението си във  ВСУ ” Ч. Храбър ” – Варна, със специалност Хореография. 

Коста е с богат професионален опит като професионален  танцьор и ръководител на фолклорни ансамбли. Опитът му на хореограф е завиден – 25 години.  През 1971 г. започва да работи като танцьор при Ангел Сербезов, следва работа при Христо Христов, в ОУ”Бачо Киро” – Добрич и в Крушари . Танцувал е и в ПА”Албена” (5 год.), ПА”Добруджа” (10 год.), а от 2009 год. работи с ФА „Златна Добруджа”.


Причината Коста и Виолета да основат  клуб за народни танци за начинаещи  е любовта им към народните ритми и стъпки. Идеята се заражда още преди години, но едва сега се осъществява на практика. Началото е трудно, но с желание и любов всичко се постига, споделят ръководителите на клуба.

В клуба за начинаещи могат да се включат всички желаещи. Възрастово ограничение няма. В момента там репетират 10-12 човека без танцови умения. Според Георгиев, това е идеалната възможност да ги оформи като танцьори със собствен стил. 

По време на репетициите се танцуват няколко хора като повлекана, ръка, малешевско, чичово, кюстендилска ръченица, шопски,  тракийски хора . Разбира се, изучават се и традиционните – дунавско, право, дайчово хоро. Продължителността на една репетиция е час. Мястото е актовата зала към на СОУ „П. Р. Славейков”, гр. Добрич, вторник и петък от 18:30ч. 

Целите ни като преподаватели са ясни – успешна фолклорна група. Планираме в бъдеще да се събираме събота и неделя с хора, които искат да донаучат някои неща, да доразвият уменията си, споделят хореографите. 

Хората в клуба за начинаещи не са претенциозни, много са амбициозни. Има някои стъпки, които ги затрудняват, но се вижда – имат хъс за работа, казва Виолета Йовева. 

Всеки, който иска да се запише в клуба, може да го направи на телефон: 0896 350544, 0898370988 или на място.