Овцевъди от Добруджа: Ниска е цената на агнетата, ликвидират се ферми

Прекупвачи от Гърция и Турция изкупуват агнета и овце у нас.

Овцевъди от Добруджа: Ниска е цената на агнетата, ликвидират се ферми
По 5-6 лева за килограм живо тегло се търгуват агнетата в Добруджа в дните преди Гергьовден. Според овцевъди обаче тази цена не оправдава разходите по отглеждането на едно животно. Най-малко 8 лева трябва да заплащат купувачите, за да се отчете минимална печалба, изчислява фермерът Милен Николов. Той отглежда 170 овце и над 200 агнета в добруджанското село Безмер.

От 120 до 150 лева излиза гергьовското агне, ако се закупи от овцеферма. В търговската мрежа килограм от вкусната мръвка вече струва по 14-15 лева. Скокът от производителя до търговеца е около три пъти, отчита Милен Николов. Той смята, че това е за сметка на животновъда, който изнася на гърба си всички разходи и целия труд по отглеждането на животните. Денонощният и непрекъснат труд в една ферма не може да бъде оценен и заплатен, категоричен е фермерът.

Десет пъти е спаднал броят на овцете у нас за последните 20 години, отчита още Милен Николов, който ръководи асоциация “Добруджанско агне”. От 8 милиона са останали едва 800 хиляди глави овце. Още след 1989 г. е започнало ликвидирането на всички овцекомплекси в страната. Базата, в която се помещава фермата на Милен Николов, е точно такава – бивш комплекс, побиращ 5000 овце майки, оборудван с всички необходими съоръжения за развъждане на агнета и за добив на мляко. Заради трудности, свързани със забавяне на плащанията по СЕПП и застъпване на пасища, много от фермерите остават без средства и ликвидират стадата си, алармира още Милен Николов.

Страни като Гърция и Турция вече проявяват засилен интерес към изкупуването на агнета и агнешко месо у нас. Тази тенденция се откроява особено силно през настоящата пролет, когато прекупвачи дават по 200-250 лева за една овца и изнасят събраните животни от България за южните ни съседки. Ниска е и изкупната цена на овчето мляко. В момента литър от суровината се изкупува на 1 лв., докато реалната му стойност е два пъти по-висока, смята производителят.