Зазимяват кактусите от Университетска ботаническа Градина - Балчик

Традиционно, в средата на месец октомври, започна прибирането на летния дисплей от едроразмерните кактуси и сукуленти, експонирани на площ от 900 кв.м и втората по големина и видов състав колекция, след тази в княжество Монако, става ясно от сайта на Университетска ботаническа градина Балчик.

Зазимяват кактусите от Университетска ботаническа Градина - Балчик



Традиционно, в средата на месец октомври, започна прибирането на летния дисплей от едроразмерните кактуси и сукуленти, експонирани на площ от 900 кв.м и втората по големина и видов състав колекция, след тази в княжество Монако, става ясно от сайта на Университетска ботаническа градина Балчик. Растенията, които през летните месеци са разположени в „Божествена градина“ и привличат вниманието на посетители със своите внушителни размери ще бъдат прибрани в оранжерия при температура не по-ниска от 12 °С. Служители на градината пренасят на ръце огромните растения, които обаче са много крехки и лесно може да бъде нарушена целостта им. Истинско изпитание е пренасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма.

Началото на колекцията е поставено в средата на 60-те години на миналия век, когато със съдействието на акад. Даки Йорданов, създател на Университетска ботаническа градина - Балчик, кактусите са транспортирани от Софийската ботаническа градина до Балчик - с конски вагони, в страхотна жега. Растенията тогава са били на около 10 години. Сред тях e имало и такива, с размери от сантиметри до метър. Сега посетителите целогодишно могат да се запознаят с топлолюбивите видове каксуси и сукуленти, представени в Експозиционна оранжерия, открита през 2012 г.

 

Университетска ботаническа градина – Балчик се гордее със своята колекция, наброяваща 3450 вида, от които 1770 кактуси и 1680 сукуленти.