Атанас Атанасов: Моите приоритети са нови работни места и устойчива среда за бизнеса

Интервю с кандидата на ПП АТАКА за кмет на град Добрич Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: Моите приоритети са нови работни места и устойчива среда за бизнеса

Добрич Онлайн: Какви ще бъдат вашите приоритети, ако бъдете избран за кмет на Добрич?
Атанас Атанасов: Възраждане на икономиката и откриване на нови работни места. Това е трудна задача, но не и непостижима. За начало трябва много внимателно да се мисли как да се разпределя общинския бюджет. Крайно време е тези пари да не се харчат само в една насока. Нека се разпределят правилно и рационално, за да се помогне и на бизнеса в Добрич. Смятам, че дойде времето синдикати и местен бизнес да се включат активно в обсъждането на бюджета. Апелирам за публичност, прозрачност  на приоритетите по приходната и разходната част на бюджета.



Откриване на нови 400 работни места за мандат е постижима цел.

Разбира се това няма как да се случи без помощта на синдикатите. По време на срещите си ние заедно ще изготвим план-програма за разкриване на работни места.

Добрич Онлайн: Как ще помогнете на бизнеса?
Атанас Атанасов: Чрез въвеждане на данъчни облекчения (от данък сгради, налозите за смет) за фирмите, които се заемат с производствена дейност. Има обаче условие – въпросните да осигуряват най-малко 35 работни места за стопанската година.

Ще провеждаме срещи с представители на всеки отрасъл поне веднъж месечно. Ще дискутираме проблемите и заедно ще се борим за тяхното разрешаване. В момента няма оформени работни групи по отрасли, но това трябва да се промени. Диалогът със синдикатите е от голямо значение за мен. В момента местният бизнес не взема участие в определянето и разпределението на общинския бюджет.

Разпределението на обществените поръчки е подложено на абсолютно затъмнение. Решението – 60% от заетите да имат адресна регистрация шест месеца в град Добрич преди датата на обявяването на конкурсите по изпълнение на общински поръчки. Това условие не противоречи с нито един нормативен акт.

Добрич Онлайн: Как смятате да се справите с чистотата или липсата й в Добрич?
Атанас Атанасов:
Налагане на контрол върху дейностите и резултатите от свършената работа на фирмите по чистота чрез монтиране на  GPS автоматизирана система за проследяване и контрол на работата. Ще им се плаща само за свършена работа. Тук се включват сметосъбиране, сметоизвозване, депониране, миене на улиците и площади, почистване, зимно почистване.

Искаме ревизия на договорите и ревизия на дейността, защото 30 % от данъците на добричлии се харчат в перо „чистота”.

Това в момента са 7 млн. лв. Тази сума може да се намали значително и остатъкът да се насочи в друг отрасъл.

Добрич Онлайн: Какво друго не знаят добричлии за вашата план-програма „Бъдеще за Добрич”?
Атанас Атанасов: Създаване на марка „Произведено в Добрич”. Това ще бъде печат върху продуктите и услугите с произход град Добрич. За целта те ще бъдат включени в публичен регистър. На тази марка ще имат право само фирмите с доказано местно производство.  Смятам, че по този начин гражданите ще бъдат „подканвани” да избират родното производство.

Замисляме и формирането на съботно-неделен пазар за плодове и зеленчуци, произведени в малки стопанства и лични градинки. За целта трябва да се определи зона (площад, улица), на която през почивните дни земеделски производители да предлагат собственото си производство срещу символична сума (дневна такса).

За жалост Добрич не може да се похвали с отлично действащ градски транспорт. След заличаването на екологично чистия тролейбусен транспорт, алтернативи не останаха, освен ползването на автобуси. Необходимо е реорганизиране на транспортната мрежа, така че всички участници да се чувстват равнопоставени.