Очакват Бойко Борисов на 6 май в Тервел

Очакват Бойко Борисов на 6 май в Тервел
От Община Тервел съобщават, че очакват премиера Бойко Борисов да посети добруджанското градче на 6 май, когато ще бъде осветена новата църква "Св. Вмчк Георги Победоносец". Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров също ще бъде гост на Тервел.

Новият храм на Тервел ще бъде осветен на 6 май. Първата литургия ще отслужи сутринта Доростолският митрополит Амвросий. За 12 часа е предвиден празничен гергьовденски курбан. След това програмата предвижда концерти на ДФТА "Калинка Вълчева", Група за изворен фолклор - Тервел, самодейни състави на общината и ансамбъл Българе.

 

Общата стойност на храма "Св. Вмчк Георги Победоносец" – сграда, обзавеждане и оборудване, оформяне на прилежащия терен – възлиза на 1 136 485 лв. В продължение на пет години ( 2006 – 2011) са извършени всички работи по градежа на храма и оформлението на прилежащия терен, както и изработването на иконостаса, храмовото оборудване, част от стенописите и църковната утвар. Общата стойност на храма възлиза на 1 136 485 лв., от които 717 485 лв. са осигурени от Община Тервел, 250 000 лв. от Дирекция „Вероизповедания” , 100 000 лв. от Проект „Красива България”. Други 69 000 лв. са дарени от  граждани и фирми - в пари и материали.

 

Началото е поставено през 1991 година. Тогава Община Тервел предоставя парцел в центъра на града за построяване на нов православен храм. Сформирано е църковно настоятелство, избрано е име за новия храм. Възлага се проектиране на сградата. През 1992 г. се прави и първа копка, започват изкопните работи и се отлива наземната плоча на криптата , която е на 2 м. под нивото на улицата. После строежът е замразен и бетонираният изкоп престоя в този си вид 14 години -  до лятото на 2006 г., когато работата бе подновена. Собствеността на терена отново бе върната на Общината и тя започна инвестиционния процес.

 

Сградата е висока 21 м. – измерена височина при върха на кръста върху купола. Има застроена площ от 365 кв.м. и три нива - крипта, която е под нивото на терена, притвор и зала, олтар, балкон , помещение за неделно училище и хор. Строителството е извършено от добрички строителни фирми – „Монолит” ООД – изливане на първата плоча, „ИСА” ООД – целия градеж. Местни майстори от Тервел направиха довършителните работи и вертикалната планировка – ограда, плочници. Иконостасът е изработен основно от две млади семейни двойки. Младен и Катя Петрови от гр.Варна – иконописци, възпитаници на Великотърновския Университет, са авторите на всички икони в храма. Семейство Ваневи от гр.В.Търново са автори и изпълнители на тежките ажурни резби. Същите млади хора направиха и останалата част от обзавеждането – владишки трон, проскинитарии, малки трончета за сядане по време на служба. Царският ред икони на иконостаса са 8 и изобразяват „Богородица с младенеца”, „Св. Георги”, „Св. Стефан”, „Св.Димитър”, „Иисус Христос”, „Йоан Кръстител”, „Иван Рилски” и  „Св.Петка”.


Леярница „Велеганов” гр.Пловдив пък изработи свещници, панахидник, полилей, кандила. Характерно за тази леярна е, че е основана през далечната 1872 г. от двама братя леяри – Иван и Лазар Велеганови от Банско, а по време на Априлското въстание  единият от братята е пребит до смърт от турската власт за това, че е лял куршуми за въстаниците. Неговият син и оцелелият брат продължават фирмените дела и оттогава -  без прекъсване, до наши дни, леярната  изработва  свещници, полилеи, камбани за българските църкви. Камбаните на тервелската църква са три и са отлети в леярна в софийското село Пролеша. Светият престол в олтара е мраморен и бе направен от тервелски майстор, а ритуалната олтарна пещеричка, наречена "проскомидийник” бе изработена в ателие за нестандартни архитектурни елементи в София. Кръщелният купел, съдът за водосвет и венчалните коронки се изработиха от занаятчията Благой Попов от гр.Пловдив. Двата съда са медни, а коронките са месингови. Жена от Тервел изработи завесата за иконостаса , както и одеждите за светия престол в олтара.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+