Авторът на „Дами канят“ и „Момчето си отива“ получава наградата „Йовков“

Съветниците на Добрич днес решиха с националната литературна награда „Йордан Йовков“ да бъде удостоен писателят Георги Мишев.

Авторът на „Дами канят“ и „Момчето си отива“ получава наградата „Йовков“

Георги Мишев е утвърден български белетрист, сценарист и редактор. Автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Сред тях са „Осъмски разкази“, „Хлапето“, „Носачи на жалони“, „Адамити“, „Матриархат“, „Вилна зона“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“ и „Патриархат“.



Неговите сценарии за игрални филми са влезли в златния фонд на българското кино. Сред тях са „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др.

Носител е на много награди от престижни кинофестивали, както и на наградата на СУ“ Св. Климент Охридски“ за литература и на националните литературни награди на името на Ивайло Петров, Райко Алексиев, Константин Константинов и Иван Вазов.

Носител на отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е д-р Кремена Митева – гл. уредник на къща-музей с дом-паметник „Йордан Йовков“. Тя е автор на научни статии, на книгата „Повестта „Жетварят“ на Йордан Йовков – литературни и културни диалози“, съставител е на двутомника „Йордан Йовков. Документи. Писма. Спомени“, който е под печат.