Поредна гостуваща изложба в Исторически музей - Генерал Тошево

На 16 септември от 13.00 часа в Исторически музей гр. Генерал Тошево ще се открие поредната гостуваща изложба - “Посланията на паметта. Иван Кършовски – между сабята и перото”.

Поредна гостуваща изложба в Исторически музей - Генерал Тошево

Мобилната изложба е съвместна инициатива на РИМ – Добрич и Музея на възраждането „Ил. Макариополски” – Елена. Експозицията е подготвена по повод 155 години от първото честване на празника на Св. братя Кирил и Методий в Добрич.



В църквата “Св. Троица” в града през 1859 година се открива първата специално изградена училищна сграда, просъществувала до 30-те години на следващия век. През десетилетията тази сграда е била не само значим просветен център, но и едно от средищата на културния и духовния живот на българите.

Пръв учител в новото училище е Иван Кършовски. Той остава в Добрич само една година, но за това кратко време успява да издигне образованието ни на европейско ниво, като въвежда модерния и прогресивен за времето си взаимоучителен метод на обучение, годишните изпити и първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий на 11 май 1860г.

Експозицията разкрива живота и делото на Иван Кършовски, представяйки го като просветител, революционер, борец за църковна независимост и един от „строителите на съвременна България”. В същото време чрез схеми, текстове, снимков и документален материал се акцентира и върху спецификата на Възраждането в Добруджа и посланията на някои от най-великите българи, достигнали до нас.

Изложбата ще гостува в Генерал Тошево до 16 октомври 2015г. Отворена е за посещение всеки работен ден от 9.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 часа.