„Слугините” и „Пиеса № 27“ в театралния афиш на „Виа Понтика” днес

За първи път на сцената на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” гостуват студенти от Румъния.

„Слугините”  и  „Пиеса № 27“  в театралния  афиш на „Виа  Понтика” днес

Днес млади театрали от Факултета по изкуствата в университета „Овидиус” в Констанца ще представят „Слугините” от Жан Жьоне. Спектакълът ще започне в 18 часа в залата на Народно читалище „Паисий Хилендарски”. Дана Коян, Мирабела Моросану, Гета Хункану Равдан, Космин Адриан и  Сорин  Фратиля ще споделят със зрителите стремежа на театралните персонажи да се освободят от ролите в йерархичния модел, в който живеят. Силното им желание да бъдат "другият" или най-малкото да откраднат неговите външни характеристики, е копнеж, породен от ограниченията на ролята. Въпросът за ролята като ограничител на личността се налага, защото така тя се превръща в основна пречка пред свободата и копнежа за друг живот. Но в пиесата на Жьоне ролята се превръща в пряк изразител на личността, споделят  от  театралния екип. 





Първата премиера на "Слугините"  е през 1947 г. в постановка на Луи Жуве и учудващо за очакванията на самия Жан Жьоне е приета възторжено. За написването на пиесата Жьоне влага личните биографични мотиви на престъпник, маргинал, отхвърлен от обществото, човек на границата. Днес  темата за отхвърления звучи като лайтмотив за ролевия модел в обществото и ограниченията, които той налага на личностите и техните възприятия.


След  като приключи представлението на гостите от Румъния, студенти от магистърската програма специалност „Актьорско майсторство за театър и кино” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” с ръководител доц. Веселин  Ранков ще  провокират зрителите с „Пиеса № 27“ от Алексей Слаповский. Постановката е на доц. Веселин Ранков, а сценографията и костюмите - на Лилия Бабунова. Участват: Антония Търпова, Явор Костов, Мартин Радоев, Даниела Маринова, Елица Данаилова, Велислава Кирилова и Асен Данков – гост, специалност „Актьорство за драматичен театър”  с ръководител  проф. Стефан Данаилов. Началото е предвидено за 20 часа в Каменната зала в КЦ ”Двореца”. Спектакълът се посвещава на Петър Пейков.


Петър Пейков е творецът, който превежда и първи поставя „Пиеса № 27“  на българска сцена – в драматичния театър в Благоевград. С този спектакъл той печели и наградата „АСКЕЕР” за режисура  през 2001   година. Това е и поводът да посветим реализацията на нашата постановка на Петър Пейков,  коментира доцент  Веселин Ранков.