ГКПП Крушари – Добромир няма да отвори скоро

Това става ясно от писмо на МВР до областния управител д-р Маргарита Новоселска

ГКПП Крушари – Добромир няма да отвори скоро

Въпреки споразумението на правителствено ниво между България и Румъния, липсата на финансиране спъва функционирането на контролния пункт.



На бъдещия ГКПП на румънска територия има фургони, в които ще се извършват граничните проверки. Електрозахранването от румънската страна е осигурено чрез електрически генератор, а водоснабдяването - с водоноски.

Към настоящия момент, се казва в писмото на министър Румяна Бъчварова, е осигурено необходимото за ГКПП компютърно оборудване - работни станции за АИС “Граничен контрол”. Определени служители от групите за охрана на държавната граница от Гранично полицейско управление Генерал Тошево са преминали двумесечен курс на обучение “Работа на ГКПП”.

Основната пречка пред въвеждането в експлоатация на пункта, е липсата на свързаност с мрежата за пренос на данни на МВР. В Дирекция “Комуникационни и информационни системи" – МВР, е направен анализ, че за да се осигури достъп до информационните системи на МВР на ГКПП Кайнарджа-Липница, който е подобен на ГКПП Добромир – Крушари, са възможни 2 варианта.

В първия се предвижда изграждане на радиорелейна връзка посредством монтиране на антенна мачта на покривната конструкция на ГКПП. За реализиране на този начин на осъществяване на достъп до МПД на МВР се предвижда индикативно финансиране от 52 000 евро без ДДС.

При втория се предвижда изграждане на желязна конструкция с височина 20 м на българска територия за монтиране на външно комуникационно оборудване и полагане на подземен оптичен проводник с дължина около 200 м. За него са необходими 108 000 евро без ДДС.

В писмото от МВР се подчертава, че по проекта за изграждане на трансграничен туристически път между община Крушари и община Баняса няма предвидено финансиране за закупуване и инсталиране на горепосоченото комуникационно оборудване. Такова не е предвидено и в бюджета на МВР, поради което точна дата за въвеждане в експлоатация на пункта не е определена.