40% спад на руските туристи в Албена

Спадът на руските туристи в Албена това лято е с 40 на сто, съобщи Красимира Стоянова, ръководител на отдел „Продажби” в курорта. Най-голям е ръстът при българските туристи, както и на тези от Чехия, Франция, Германия и др.

40% спад на руските туристи в Албена

От курорта очакват адекватна политика на Министерството на туризма за руския пазар, защото са спаднали финансовите възможности на туристите. Тя добави, че туроператорите са предпазливи в предлагането за догодина, че Турция ще намалява цените още, че ранното записване за Албена започва с 20 процента отстъпка.

Според генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук, реална информация ще може да се даде през първата половина на октомври. Консулът обясни, че сривът на рублата е причина за отлива. Икономически, а не политически са и причините за спадът на интереса на руснаците към имоти у нас.

В Албена Българо-руската търговско-промишлена палата организира представянето на търговски палати от регионите на Калининград, Тюмен, Екатерининбург, Ростов на До., както и Курска и Орловска области  и свързването им с българския бизнес – каза председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Желю Добрев. То ще продължи до 25 септември.

По време на презентациите ще бъдат сключвани договори за мебели и туристи за догодина – за „Албена” и „Камчия”  - обяви Добрев. Според него, трябва да има преференциални цени за руските туристи, заради икономическата ситуация.

Наложените спрямо Русия санкции удариха най-много износа на лекарства от България, той намалял с 49,5 процента. Намаление на износа има и при вино, мебели, трикотажни изделия, фризери, хладилници, консерви. Ръст за същия период бележи износът на цимент и торове” – описа ситуацията Добрев.