11 добричлии на съд за разпространение на дрога

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 11 участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотици на територията на Добрич.

11 добричлии на съд за разпространение на дрога

На съд са предадени Андреан Атанасов - ръководител на групата, Благо Андреев, Венцислав Филипов, Филип Филипов, Димитър Титев, Емил Атанасов, Ганчо Йорданов, Георги Георгиев, Димитър Михайлов, Нели Калчева и Генади Ганчев, съобщават от Апелативната специализирана прокуратура.

Според обвинението Андреан Атанасов организирал групата скоро, след като изтърпял две ефективни присъди за разпространение на наркотици на Районния и на Окръжния съд в Добрич. За целта привлякъл като съръководител Благо Андреев, с когото през септември 2013 г. започнали да снабдяват с хероин и марихуана привлечени в групата дилъри на дребно, които се отчитали пред тях всекидневно.

Според обвинителния акт Андреан Атанасов получавал наркотичните вещества от варненски дилър на едро, с когото се срещал в с. Стожер, на 10 км от Добрич. Размяната на хероин срещу пари ставала при разминаване на автомобилите, които управлявали. Атанасов поставял наркотика в тайник, от където при необходимост от зареждане на групата, бил взиман от доверен човек в организацията на по-високо йерархично ниво. Наркотикът бил занасян в дома на Венцислав и Филип Филипови, които го разфасовали на дози и предавали на уличните дилъри на групата - Титев, Димитров, Йорданов и Ганчев. След продажбата парите били отчитани на Венцислав Филипов, който ги предавал на Благо Андреев или на Андреан Атанасов. Атанасов взимал от натрупаните от групата пари, за да е готов за зареждане.

По тази схема групата действала до 27 февруари 2014 г., когато бил задържан Генади Ганчев и се наложило преструктуриране на организацията и включването на нови членове. Благо Андреев пряко контролирал уличните дилъри, отстранявал онези, които не се отчитали редовно с пари или били задържани от полицията. Дисциплинирал продавачите със заплахи и насилствени действия, за да не дават информация на полицията за групата. Наркогрупата действа до 7 октомври 2014 г., когато участниците в нея са задържани.