85-годишен юбилей на Верка Сидерова

Като число 85 казват, че е много, но за мен 85 години живот изминаха като един сън. Това каза на пресконференция днес в Добрич голямата българска народна певица Верка Сидерова.

85-годишен юбилей на Верка Сидерова

85 години не ми стигнаха да изпея всичките си песни, заяви тя.


 

Дарбата й е наследена от майка й и баба й, от които и е научила целия си репертоар още като дете. През цялата си кариера Верка Сидерова е пяла само добруджански песни. Общият им брой е над 200. Певицата сподели, че и сега често докато шета у дома се сеща и запява мелодия, която не е пяла от дете.

 

На 25 септември миналата година възниква идеята да напише автобиографичната книга "Лале ли си". Литературната обработка е на Николай Мирчев, който записва с диктофон и камера разказите на Верка. Всичко написано в книгата е изречено от певицата. Книгата ще бъде представена от певицата и издателя днес от 16.00 часа в Регионална библиотека „Дора Габе”. Премиерата на творбата е посветена на 85 годишнината от рождението на ненадмината Верка Сидерова.

 

За да я поздравят по повод годишнината на добричка сцена ще се изявят вокална формация при национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”. Фолклорният спектакъл и юбилеен концерт по песни на Верка Сидерова ще бъде представен днес от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова”. Юбилейната годишнина и посветените инициативи се организират от Община Добрич и издателство Мартине в знак на уважение и признателност за недостижимия й талант и човешко обаяние.  

 

Верка Сидерова е родена на 26 април 1926 година в Добрич. Завършва гимназия в родния си град. През 1952 г. в София печели първата си награда от участието в Национален преглед на художествената самодейност в армията. След това се явява на прослушване лично при Филип Кутев и от тогава е част от Ансамбъла за народни песни и танци, носещ днес името на прочутия диригент и художествен ръководител. До 1983 г. е солистка в ансамбъл „Филип Кутев”, пее в квартети и триа. Изнасяла е концерти в 29 страни от цял свят.

 

През 2004 година Верка Сидерова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Добрич” за нейния изключителен принос и всеотдайност в популяризиране на добруджанската народна песен в страната и по света.

 

Синът й Митко също тръгва по пътя на музиканта и през 60-те години застава зад барабаните на група Викинги, в която още е бил и Вили Кавалджиев. Влечяло го обаче и снимането и така Митко се насочва към операторската професия, която практикувал 42 години.

 

Верка Сидерова обясни, че талантът й е предаден на първата й правнучка, която сега е на почти 9 години. Малката Яна още от 2 годишна само си е правила верни мелодии, обясни Верка. Правнучката свири и на пиано.

 

Чалгата трябва да се излъчва само нощно време, когато дават нещо близко до нея, коментира Верка Сидерова. Според нея чалгата няма как да навреди на народната музика, защото двата стила нямат нищо общо. Чалгата предимно се гледа и по-малко се слуша, допълни Верка Сидерова.