Съдът отказа да измени ареста на 30-годишен, но разпореди да бъде настанен в лечебно заведение

Окръжен съд – Добрич, не уважи молбата на 30-годишния Росен Ст. К. от с. Карапелит за изменение на наложената му мярка за неотклонение задържане под стража в по-лека – домашен арест. Съдът определи той да бъде настанен в Специализирана болница към местата на лишаване от свобода, където да бъде надлежно лекуван за установените му заболявания.

Съдът отказа да измени ареста на 30-годишен, но разпореди да бъде настанен в лечебно заведение
Росен е обвиняем по досъдебно производство за грабеж на чужди граждани, извършен на 29.11.2008 г. след предварителен сговор с други лица и в условията на опасен рецидив.

Росен моли съда за по-лека мярка за неотклонение, за да лекува влошеното си здравословно състояние. Той посочва, че наказателното дело срещу него е било върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Днес защитникът поиска да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, която да установи, съвместимо ли е здравословното му състояние с престоя му в Следствения арест. Адвокатът обърна внимание, че в съдебно заседание на 11.03.2011 г. Окръжен съд – Добрич, е изискал от Затвора София, където Росен К. търпи мярката за неотклонение информация за здравословното му състояние, но такава още не е получена.

Според представителя на Окръжна прокуратура – Добрич, молбата за изменение на мярката за неотклонение е неоснователна. Налице е обосновано предположение, че Росен К. е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря. То е тежко умишлено престъпление, извършено при условията на опасен рецидив. От привличането на Росен К. като обвиняем са изминали 10 месеца, а до дни предстои да му бъде предявено повторно обвинение и делото да бъде внесено отново в съда.

Окръжен съд – Добрич, прие, че не са налице основания за изменение на мярката за неотклонение на Росен К. С оглед на представените доказателства за влошено здравословно състояние, съдът разпореди да му се приложи лечение в Специализираната болница за активно лечение към Затвора София. Съдът посочи, че ако това лечение не бъда проведено, това ще даде основание за изменение на мярката за неотклонение на Росен К. в по-лека.

Окръжен съд – Добрич, не уважи искането за допускане на съдебно-медицинска експертиза, тъй като тя би забавила приключването на досъдебното производство.

Определението на Окръжен съд – Добрич, ще бъде изпратено на директора на Затвора – София. Съдебният акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.