Подменят част от В и К мрежата в Балканци и Кардам

Жителите на двете села инициираха подписка, за да бъде решен проблемът им с водоснабдяването

Подменят част от В и К мрежата в Балканци и Кардам

Чести аварии и ниско налягане провокираха жителите на селата Балканци и Кардам да поставят в началото на настоящата година въпроса с водоподаването пред общинската управа. Инициативен комитет организира и представи подписка, в която жителите на двете села са обединени около мнението за подмяна на старата водопреносна мрежа с нова, съобщават от Община Генерал Тошево.



Кметският екип възлага В и К експертиза, която потвърждава необходимостта от подмяна на част от водоснабдяващите съоръжения. В резултат на това общинска администрация Генерал Тошево пое ангажимент да включи в капиталовите разходи за 2015 година средства в размер на 46 хил. лв., съответно 21 хил. лв. за Балканци и 25 хил. лв. за Кардам.

Така гласуваните суми вече са преведени на В и К оператора. Пред приключване са дейностите в Балканци. В Кардам се очаква до края на летния сезон мероприятията по рехабилитация на техническата инфраструктура също да завършат.

Припомняме, че през 2013 година проектът за воден цикъл на Генерал Тошево бе гласуван от Общински съвет, след което получи одобрение от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ за програмен период 2007 – 2013 г. Проектът обаче не получи финансиране и очакванията за нужните близо 15 млн. лв. са те да бъдат осигурени през следващия програмен период 2014 – 2020 г.