Цветан Райчинов: По двама лекари напускат страната всеки ден

Поне по двама лекари напускат страната всеки ден. Българските лекари са много добре подготвени. „Тези, които остават, наближават пенсионна възраст и в един момент дупката, която ще се отвори в здравеопазването, ще е ужасна. При тези заплати не можем да привлечем други.

Според него делегираните бюджети и забавянето на трансферите от държавата са причина за забавянето на лекарските и сестринските заплати.

На въпрос защо протестират лекарите, след като правителството обявява, че парите за здравеопазване за следващата година са повече, Райчинов коментира: „Това са финансови акробатики. Много или малко, не е най-важното. Мисля, че са около 3,5 млрд. Проблемът е тези пари да бъдат оптимално използвани”.

„Нямаме покана от министър Стефан Константинов, имаме покана за преговори по националния рамков договор от здравната каса утре и ще отидем там”, уточни Цветан Райчинов. По думите му, преговорите са изпразнени от съдържание и на практика няма какво да се преговаря, тъй като законите са си същите. „Няма ли промяна в законите, няма да има за какво да се преговаря. По-скоро ще говарим за това”, посочи той.

Източник: КРОСС
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+