Деца от 2 добрички училища – в кампания на ООН

Децата от две училища в Добрич се присъединиха към млади хора от целия свят в международната кампанията на ООН „Да нарисуваме увреждането“.

Деца от 2 добрички училища – в кампания на ООН

Учениците от 2-ри Д клас на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и 4-ти Г клас на СОУ „Димитър Талев“  представиха в рисунки своите чувства относно уврежданията и дискриминацията, колко е важно да се уважава различието и всички деца да бъдат включени в образователната система, и в общността.



Целта на кампанията е да промени стереотипите и нагласите към увреждането и децата с увреждания. На 29-ти май рисунките на децата от Добрич ще заминат за участие в международен конкурс. Хората от целия свят ще бъдат поканени да направят подбор, като 30 от рисунките ще бъдат изложени в кулоарите на 70-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

Децата от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха вдъхновени в рисунките си от посещение на Центъра за настаняване от семеен тип в квартал „Балик - Йовково“. Там, в семейна среда вече живеят децата от дома в Крушари, чието преместване Фондация Лумос подкрепяше в последните години. Ключов елемент от работата на Лумос в Добрич е да подкрепя включването на децата от ЦНСТ в живота на общността.


4-ти Г клас на СОУ „Димитър Талев“