Два даляна вече са снабдени с ултразвук за предпазване на делфините

Даляните, които бяха оборудвани с пингъри, се намират в района на Каварна и Балчик и са сходни по размери. При поставянето на устройствата експертите от Сдружение за дива природа "Балкани" бяха подпомогнати от рибарите, работещи на даляните.

Два даляна вече са снабдени с ултразвук за предпазване на делфините

Методът на поставяне беше изцяло съобразен с техническите характеристики и изисквания на АРУ, както и с особеностите на риболовното съоръжение „далян”. Рибарите с радост установиха, че инсталирането на пингърите е сравнително лесно и не отнема много време, съобщават пиродозащитниците.



Екипът на сдружението предостави на рибарите формуляри, с които да отчитат ежедневно резултатите от пилотното проучване – като присъствие на делфини около даляна, регистрация на щети и др. Освен това експертите биолози ще провеждат ежемесечни наблюдения върху оборудваните даляни, като целта е да се събере възможно най-много информация и да се постигне точно отчитане на резултатите.

Оборудването на двата даляна е началото на пилотно проучване за действието на АРУ в български води. Отчитането на действието ще бъде проследено в рамките на 3 месеца  (до края на пролетно-летния риболовен сезон). Получените резултати се очаква да дадат повече яснота за действието на пингърите като цяло, както и за възможността за дългосрочното им използване в риболовната практика, като метод за превенция на щети върху стопанския риболов в България.

Припомняме, че проектът е пилотен за България.