Протестно писмо на майките в Добрич

Протестно писмо разпространиха днес майките в град Добрич, които имат да връщат стотици и дори хиляди левове майчинство на НОИ.

Протестно писмо на майките в Добрич

В писмото на майките от Добрич се казва:


 

"Всички ние, стотиците несправедливо ощетени от системата на НОИ майки в град Добрич бихме искали да запознаем обществеността с проблемите на майките, допуснали грешката да родят и отгледат децата си в държава, която се опитва по всички възможни начини да ги унищожи! Може да звучи пресилено, но в нашите очи е точно така. Повечето от нас дори не са предполагали за промяната в закона, според която ако запишем децата си да посещават детски ясли и не започнем работа биваме лишени от майчинство. Всъщност по-голямата част от майките са били принудени да "запишат" децата си месеци по-рано, за да си пазят място - знаете какъв е проблемът с местата в детските ясли. Това, че сме ги записали там в никакъв случай не означава, че не се грижим за тях. Яслите са създадени да бъдат в помощ на майките, а не да ги заместват. Освен това през този период децата боледуват най-често и най-продължително, така че е трябвало ние да бъдем на разположение, за да поемем грижите над децата си. Нашият зов за помощ, насочен към всички, всъщност е породен от отношението на държавните институции - на "държавата" към майките - целенасочено, организирано погазване на правата на всички майки, осъждането им като престъпнички, за това че са се осмелили да родят и да отглеждат деца в тази държава!

Не разбираме как може едно правителство не само да позволи, но и съвсем умишлено да подготви всичко така старателно, че да вземе пари от най-свещените, "най-безценните" си поданици, които са бъдещето на България и бъдещи данъкоплатци. Как може да се промени закон с цел да се съблече и последната риза от гърба на майките, които и без това с мъка изхранват децата си в България; как може да се гласува промяна в закон, според която всички ние сме се "отървали" от децата си и сме "ги настанили" в детски "заведения", които през 2011 г вече станаха и "детски ясли";  как може да се наложат на майките непосилни лихви върху главница, за която те дори и не предполагат, че дължат и която е от почти 5 години назад, а през това време размерът на лихвата се е трупал и е достигнал размера на дължимото майчинство и продължава да расте. Голяма част от нас имат запор на сметки и имущество и единственият начин да се вдигне този запор е разсрочване на задължението. Много от нас са самотни майки, безработни, които се опитват да оцеляват и отглеждат децата си в условията на финансова криза в малък град като Добрич, където безработицата е смазващо висока. Дължимите суми са непосилни за много от нас. Някои от ревизионните актове са между 3 и 4 хиляди лева. Дори и да ни се разсрочи тази сума за максималния период, който ни казаха от НОИ - 12 месеца пак няма да успеем да погасяваме вноските и да изхранваме децата си. Така наречените "нарушения", установени почти 5 г. по-късно не са извършени умишлено и злонамерено. Не сме укривали информация от институциите и работодателите си. Какъв ни е бил статутът по времето, когато сме били по майчинство, след като вече се оказва, че не е трябвало да бъдем? Не сме били на работа, но не сме били и безработни. Какви сме били тогава? Освен това години наред сме внасяли осигуровки в хазната на НОИ и вероятно ще продължаваме да го правим. Държавата воюва срещу хиляди български майки, готова да им отнеме и малкото, което им е дала и да обрече децата им на допълнителни лишения. Най-важното за една държава е да стимулира възпроизводството на своите граждани, защото без население няма и държава. В Конституцията на Република България чл. 14 е записано: "Семейството, майчинството и децата са под закрила на Държавата и обществото". С тези действия на НОИ в лицето на държавата българските майки не се чувстват закриляни, а ощетени. Искрено се надяваме да бъдем чути и да получим подкрепата, от която отчаяно се нуждаем."