Музеят представя романа "Бежанци"

В навечерието на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура Регионален исторически музей – Добрич представя романа на Весела Ляхова „Бежанци“.

Музеят представя романа "Бежанци"

Събитието ще се състои на 21 май 2015 г. (четвъртък), от 17 часа, в Дом-паметник „Йордан Йовков“. На него ще присъства и авторката. За книгата ще говори Костадин Костадинов.


Романът е носител на Националната награда за литература “Христо Г. Данов” за 2014 г.

Бежанци” на Весела Ляхова споделя скепсис спрямо „разума на историята” и неверие в способността на политическите елити да разбират хората и да им съчувстват. Говорейки за сънародниците ни, принудени през 40-те години на ХХ век да напуснат домовете си в Егейска Македония, романът говори из болящата памет за непростими исторически престъпления, за твърде много предателства, за твърде много жестокост. И в същото време, въпреки трагедийния си усет за света, „Бежанци” не е потискащо произведение. Да, това не е светла творба, но пък е творба, която носи просветление. Защото, освен че е глас на автентичната съпричастност към обикновения човек страдалец, книгата твърдо вярва, че във волята и силата му е да опази достойнството си, да удържи в себе си ясна и ярка границата между доброто и злото, да не се пречупи.“
                                                                                                                 Проф. д.ф.н. Инна Пелева