Нов вид лале в Ботаническа градина – Балчик

Открито през 18 век, то вече е изчезнало от естествената си среда.

Нов вид лале в Ботаническа градина – Балчик



Ново попълнение в редиците на тазгодишния парад на лалетата в Университетска Ботаническа градина – Балчик е лалето паяк - Tulipa acuminata Vahl ex Hornem. Едно от най-странните, екзотични и редки видове лалета произхожда от Турция и принадлежи към групата на така наречените ботанически лалета. Описано е за първи път през 1720 година и е едно от най-желаните от турските султани през 18 и 19 век. В последните години няма данни да е срещано в естествената си среда.

Често в литературни източници може да се срещне с името Огнен пламък, благодарение на изключително тесните си венчелистчета с червени и жълти ивици, които почти не се допират едно до друго. Сравнително лесно за отглеждане, то предпочита плодородна, песъчлива почва и слънчево място. Трябва да се има предвид, че видът не търпи конкуренцията на други растителни видове и трябва да се пази от прекомерна влага и силни ветрове.

Лалето може да бъде наблюдавано пред Параклиса в градина „Разсадника”.

С напредването на пролетта Ботаническа градина - Балчик отново става едно от любимите места за посещение от родните и чуждестранни туристи и любители на растителното царство.