Спира реимунизацията с петкомпонентна ваксина

В изпълнение на писмо на Министерство на здравеопазването е преустановена реимунизацията с петкомпонентна ваксина, съобщават от РЗИ - Добрич

Спира реимунизацията с петкомпонентна ваксина

Към началото на второ тримесечие на 2015 г. в РЗИ са налични БЦЖ ваксина (за предпазване от туберкулоза), пневмококова ваксина, четирикомпонентна ваксина за реимунизация на 6 годишните деца, ТД (тетанус и дифтерия) ваксина, комбинирана ваксина морбили-паротит-рубеола, петкомпонентна ваксина, ваксина срещу вирусен хепатит тип Б, ваксина против бяс.



При анализиране на имунизационния обхват на подлежащите контингенти за първо тримесечие на 2014 г. и 2015 г. и към момента се налагат изводите: с БЦЖ ваксина се обхващат всички подлежащи; с ППД - процентният обхват за 2015 г. е по-малък в сравнение с 2014 г., но не поради липса на биопродукта, а поради зимния сезон и високата заболеваемост от остри респираторни заболявания; обхватът с хепатит Б ваксина е по-нисък в сравнение със същия период на 2014 г. поради това, че същата е включена в състава на шесткомпонентната ваксина, влязла в употреба през месец декември 2014 г. за родените след 01.06.2014 г. деца.